Popular Posts

Friday 20 May 2011

Resepi Sate Ikan Kelate / Look Chin Ping (Bahasa Siam)




Bahan-bahan:
isi ikan (dari 4 ekor ikan yg ada isi yg lembut n tak pejal)
4 sudu besar tepung sagu (saya guna tepung ubi)
1/2 sudu kecil baking powder
garam secukup rasa
lada sulah secukup rasa
ais hancur
air ais

cara nak masak:
1. tumbuk lumat isi ikan
2. campurkan tepung, garam, lada sulah, baking powder dan gaul sebati
3. masukkan ais hancur dan uli lagi (kejap je)-ni nak bagi texture mcm span
4. bulat2 kan n rebus dalam air panas sampai timbul
5. angkat dan masuk dlm air ais
6. bakar n hidang (nak goreng dulu pun buleh)

6 comments:

  1. Salam..sy tengah survey resipi sate ikan ni..nak cuba buat sendiri nanti..dlm blog ni, cara buat dye lain sikit..uli guna ais n rebus..rupa n rasa dye sama ke macam yang dijual tu?

    ReplyDelete
  2. Saya rasa baik goreng sbb pakai baking powder kan supaya bl digoreng dia akn kembang dan dpt lapisan kulit,dan seeloknya gunakan tepung sagu berbnding tpg ubi sbb tpung ubi ni dpt tektur yg liat dan lbh padat..ni pndpt sy la dr percubaan yang saya pnh buat

    ReplyDelete
  3. Lagisatu bl uli guna ais tu tak melekat ditgn jd sng kerja

    ReplyDelete
  4. Lagisatu bl uli guna ais tu tak melekat ditgn jd sng kerja

    ReplyDelete
  5. Saya rasa baik goreng sbb pakai baking powder kan supaya bl digoreng dia akn kembang dan dpt lapisan kulit,dan seeloknya gunakan tepung sagu berbnding tpg ubi sbb tpung ubi ni dpt tektur yg liat dan lbh padat..ni pndpt sy la dr percubaan yang saya pnh buat

    ReplyDelete
  6. Dh mcm2 try tp xjd mcm yg org jual satenya lembut.. Sedih dah ler kita ni mmg peminat setia lokcing.

    ReplyDelete