pehe-pehe sdirilah. Ambo buboh hok ambo kkene jah.... cari tajuk tapi tok jjuppo.... last2.... KUBELANAR jugok.
Popular Posts
-
Bahan-bahan: isi ikan (dari 4 ekor ikan yg ada isi yg lembut n tak pejal) 4 sudu besar tepung sagu (saya guna tepung ubi) 1/2 sudu kec...
-
Anas bin Malik R.A telah berkata bahawa beliau telah bertanya Rasulullah SAW lapan soalan, sebagaimana berikut iaitu: 1. "Ya Rasulul...
-
Assalamualaikum Wbr... Maqam Muaz Bin Jabal r.a. Imam Segala Ulama di Hari Kiamat kelak. Berkata Anas ra: “Ketika aku lalu di depan pint...
-
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani, Sekadar berkongsi pengetahuan yang ada, inipun dapat hasil dari “googling around ...
-
Mimpi Bertemu Rasulullah SAW - Habib Umar Demi kecintaan kepada Rasulullah saw, di bawah ini dipanjangkan petikan daripada pondokhabib unt...
Friday 20 May 2011
Resepi Sate Ikan Kelate / Look Chin Ping (Bahasa Siam)
Bahan-bahan:
isi ikan (dari 4 ekor ikan yg ada isi yg lembut n tak pejal)
4 sudu besar tepung sagu (saya guna tepung ubi)
1/2 sudu kecil baking powder
garam secukup rasa
lada sulah secukup rasa
ais hancur
air ais
cara nak masak:
1. tumbuk lumat isi ikan
2. campurkan tepung, garam, lada sulah, baking powder dan gaul sebati
3. masukkan ais hancur dan uli lagi (kejap je)-ni nak bagi texture mcm span
4. bulat2 kan n rebus dalam air panas sampai timbul
5. angkat dan masuk dlm air ais
6. bakar n hidang (nak goreng dulu pun buleh)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam..sy tengah survey resipi sate ikan ni..nak cuba buat sendiri nanti..dlm blog ni, cara buat dye lain sikit..uli guna ais n rebus..rupa n rasa dye sama ke macam yang dijual tu?
ReplyDeleteSaya rasa baik goreng sbb pakai baking powder kan supaya bl digoreng dia akn kembang dan dpt lapisan kulit,dan seeloknya gunakan tepung sagu berbnding tpg ubi sbb tpung ubi ni dpt tektur yg liat dan lbh padat..ni pndpt sy la dr percubaan yang saya pnh buat
ReplyDeleteLagisatu bl uli guna ais tu tak melekat ditgn jd sng kerja
ReplyDeleteLagisatu bl uli guna ais tu tak melekat ditgn jd sng kerja
ReplyDeleteSaya rasa baik goreng sbb pakai baking powder kan supaya bl digoreng dia akn kembang dan dpt lapisan kulit,dan seeloknya gunakan tepung sagu berbnding tpg ubi sbb tpung ubi ni dpt tektur yg liat dan lbh padat..ni pndpt sy la dr percubaan yang saya pnh buat
ReplyDeleteDh mcm2 try tp xjd mcm yg org jual satenya lembut.. Sedih dah ler kita ni mmg peminat setia lokcing.
ReplyDelete